K Vánocům patří i zdobené perníčky.... Když je někdo zručný, tak zdobené perníčky vypadají skvěle... ale ta práce... každý perníček se musí ozdobit... Nikdy jsem nezastírala, že jsem manuální lenoch a naskytne-li se varianta "jak se chytře ulejt" - tak ji okamžitě využívám!
MÁM SKVĚLÝ TIP OD PŘEDNÍ ČESKÉ "CUKRÁŘSKÉ UMĚLKYNĚ" HANKY RAWLINGS:
RAZÍTKOVANÉ PERNÍČKY HANKY RAWLINGS
- Skvělý nápad a tak jednoduchý na provedení
- Hravě zvládnout ozdobit perníčky i děti
- Vypadají úžasně
- Skvěle chutnají (osobně jsem snědla všechno, co Hanka "narazítkovala"!)
Hanka Rawlings (uprostřed) předvedla mě a majitelce české pobočky firmy Aladine - Martině Linkové svůj skvělý "razítkovací nápad".
Já jsem byla z nápadu unešená - tak jednoduché a tak krásně to vypadá... a úžasné bylo, že mi Hanka dovolila všechny ty hotové peníčky sníst :-).
Martina byla tak nadšena z dalšího netradičního využití razítek, které její firma nabízí, že se ani nezlobila, když jsem všechny perníčky snědla :-). Hani, Marti, děkuji, mňam!
Hanka objevila kouzlo "sladkého designu" po vysoké škole, když chystala svou vlastní svatbu v Sydney.Tomuto krásnému řemeslu se rozhodla naučit na jedinečné designérské škole patřící Planet Cake jež je vedena samotnou Paris Cutler a jejím neuvěřitelným týmem. V Austrálii absolvovala celou řadu kurzů týkajících se sladkého decoru, stala se členkou asociace Cake Decorators Association Australia a Australian Cake Decorators Network.
NO PROSTĚ JSEM MĚLI S MARTINOU ŠTĚSTÍ, ŽE JSME MOHLY NAŽIVO VIDĚT, JAK PRACUJE SKUTEČNÁ MISTRYNĚ! :-) A TO JSME TEDY FAKT KOUKALY...:-)
Předem upečeme perníčky. Připravíme si fondán, gelovou potravinářskou barvu a gumová razítka.
Na silikonové podložce posypané moučkovým cukrem si rozválíme fondán (tuto hmotu zakoupíte ve specializovaných cukrářských obchodech).
Na tenkou plochu fondánu obtiskneme razítko. Použijeme kvalitní gumová razítka, s hezky vykreslenými detaily a gelovou potravinářskou barvu (zakoupíte v ochodech s cukrářskými potřebami). Barvu na razítko naneseme plochým štětcem - stačí jen malá vrstvička.
V KUCHYNI POUŽÍVEJTE POUZE NOVÁ, ČISTÁ RAZÍTKA!
Vykrajovátkem vykrojíme z fondánu s razítkovým obrázkem daný tvar.
Nyní spojíme vykrojený fondán s razítkem s předem upečeným perníčkem. Spojujeme ovocným sirupem, Hanka měla připravený švestkový sirup. Sirup vytvoříme naředěním marmelády vodou a následným propasírováním přes jemné sítko. Sirupem potřeme perníček a fondán na něj umístíme.
Perníčky vypadají moc hezky. Ale hlavně moc dobře chutnají - ta kombinace perníkové chutě a fondánu se švestkovým sirupem - skvělé! :-)
A ještě jeden tip od Hanky:
Perníček na špejli: při výrobě samotného perníčku přitlačíte zezadu na perníček špejli a obdélníčkem z perníkového těsta ji dobře překryjete, aby držela. Perníček pak pečete i se špejlí.
Hanka Rawlings vydala svou knihu "Sladký design". Knížku jsem si důkladně prolistovala - spousta krásných nápadů a nádherných fotek. Cukrářky zaplesají nad nápady a my jedlíci si nad tím "zamlaskáme". Více o knize a možnost zakoupení ZDE.
Ukázky z tvorby Hanky Rawlings (mńam!):
Děkuji Haničce Rawlings, že mi dovolila ji nahlížet přes rameno a Martině, že mě na akci pozvala a já to mohla vidět "naživo".
Holky, nezbyly vám ještě nějaké perníčky? :-)
Komentáře:
Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.Potvůrko, jsem asi velká naivka, ale doufám, že se "stíhacích" Vánoc jednou dočkám
Gríša: :-) to by mě zajímalo, jestli někdy nastanou "stíhací" Vánoce...:-)
Nikdy jsem se nenaučila zdobit perníčky
Tohle je úžasný nápad !!! To možná dám i já.
Ale až příští rok, letos tradičně nic nestíhám Díky moc za tento článek a návod.
Úžasné!
Moc hezký nápad, to jsem ještě nikde neviděla. Paní Hanička je tedy opravdu moc šikovná.
Jůůů, to jsou krásné věci, to je šikulka.
Nádherné věci a perníky skvělý nápad.
Zrovna se chystám perníčky zdobit, to je hezký nápad.
Perníčky dělám, zdobím, ale tohle mě nikdy nenapadlo. Skvělý nápad a koukám, že je i velký výběr těch razítek. To se mi líbí, to zkusím.