cz
Elizabeth - Ráda si ulovím vlastního kapra :-)

20.10.2014 | POTVORA Lenka

Přestože začala Elizabeth - Zuzana Bělová s tvořením teprve před 3 roky a to jako uplný samouk, dnes vyrábí naprosto úžasné šperky z přírodních materiálů!

 

Zuzko, co nám o sobě prozradíte?

Jsem čtyřicetiletá obyčejná ženská. Vyrostla jsem na Zlínsku, ve Valašských Kloboukách, ale po ukončení nástavbového studia v oboru zdravotní sestra jsem u nás ani v okolí nemohla najít práci, tak jsem se objevila až v Praze, a zamotalo se to tak, že jsem zde už 20 let.

V Praze jsem se také seznámila se svým manželem a od té doby jsme dennodenně spolu -  převážně proto, že se společně profesně věnujeme obchodní činnosti. Letos oslavujeme 18. let společného soužití, vychováváme dva skvělé syny a musím říct, že ti 3 chlapi, to je to nejlepší, co mě v životě mohlo potkat. (Na fotce s malým synovcem.)

A jak by Vás charakterizovali Vaši  přátelé...?

Nejlépe bych své vlastnosti popsala asi já sama, ale na to se mě raději neptejte, nerada o sobě mluvím. Tak jen třeba mohu říct, že když s něčím začnu, tak mě to jen tak nepustí. :-)

Jak jste se vlastně rozhodla, že začnete tvořit, co bylo prvotním impulsem?

Tvořit jsem začala přesně před třemi lety. V té době jsem měla na sebe najednou víc času a neustále takový "rýpavý" pocit, že nic zajímavého nedělám, pořád jen z práce do práce, domácnost... Na internetu jsem si prohlížela zahraniční stránky (ty, jak si tam lidi dávají různá videa) a narazila jsem na úžasnou šperkařku, která si tam vystavila své album z různě "zadrátkovaných" přírodních kamínků. Den za dnem jsem se na ty stránky vracela, až jsem si řekla, co kdybych něco podobného zkusila! Koupila jsem si pár kamínků, které jsem tehdy sotva rozpoznala, objednala drátek, manželovi "štípla" kleštičky a udělala první pokus... Samozřejmě jsem poprvé byla zmatená, jak na to, aby kamínek nevypadl a místo, abych si našla na internetu návody a postupy, tak jsem to zkoušela, jak mě napadlo a proto to taky déle, nebo spíš dlouho, trvalo. A to je můj problém, že se nedržím žádných návodů a postupů, dělám si vše po svém, na kurz se mi taky nechce a pak se divím, proč mi to všechno tak dlouho trvá. Jenže jak se říká - s trpělivostí nejdál dojdeš.

Co všechno vyrábíte a jakou technikou?

Vyrábím šperky z přírodních materiálů, tedy z polodrahokamů, minerálů, zkamenělin, perel, a to, dalo by se říct, technikou "wire - wrapping". K uchycení a ozdobě používám nejčastěji nerezový šperkařský drát, který je velmi odolný, při používání kleští se nesetře nátěr, ve vlhku drát zůstane stále stejný a hlavně - neobsahuje nikl, takže šperky z něj vyrobené můžu nosit i já, protože sama trpím alergií na obyčejné kovy.


Tvorbě se věnujete profesionálně?

Ne, je to můj koníček, ale zvykla jsem si vyrábět stále nové a nové věci až tak, že když mi třeba dojde drát,  začínám mít pocit "abstinence"... stejně jako když kuřákovi dojdou cigarety...Jinak vyrábím, když mám chuť, občas na úkor domácího úklidu. Ale zatím mi doma nikdo nenadává... :-)

Vzpomenete si na svůj úplně první prodaný výrobek a kde jste ho prodala?

Určitě to bylo na trhu, prakticky hned při prvním vystavení, asi dvaceti kousků přívěsků, které jsem tehdy dala dohromady.

Na trhy jezdíte stále? Kde všude svoje výrobky nabízíte?

Ano, o víkendech prodávám na trhu, jezdíme tam s manželem prodávat jiné zboží, tak jsem si k tomu šperky přibrala. Jinak prodávám přes internet, např. zde na Potvor.cz a čerstvě jsem si vyrobila své první webové stránky.

 

Co Vás baví kromě tvoření?

Chodíme s manželem na ryby. Není nad to ulovit si svého vlastního kapra... :-)

 

Je něco, co Vás vůbec nebaví, nebo Vám vůbec nejde?

Trpím absolutní dezorientací v prostoru, už jsem říkala, že jednou se ztratím i doma. Nebaví mě dlouho sedět, radši mám práci, kde je víc pohybu. Co se týče výroby šperků, ještě jsem nevymyslela, jak tuto činnost spojit s jízdou na rotopedu, nebo poskakováním na masážním balónu. Takže záda trpí, klouby tuhnou, ale trpělivost vítězí.

Který pracovní úspěch považujete za svůj největší?

Největší radost mi udělá každý prodaný šperk, to mi dodává ještě větší chuť do práce, chuť něco nového vymyslet...Pak se raduju, když se mi vrátí zákazník a vybere si znovu. Co víc si přát.

Nosíte sama své vlastní šperky? Jaký styl oblékání máte nejraději?

Ano, nejraději nosím náušnice. Styl mám ráda především praktický, sportovní, moje práce nevyžaduje elegantní oblečení, takže hlavně pohodlně.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna? Co byste chtěla dokázat?

Po třech letech výroby mám stále pocit, že jsem zatím na začátku a že by to šlo líp... Občas se kouknu na práce našich a zahraničních šperkařek a zůstávám v úžasu nad některými šperky. Ne ze zlata či stříbra, ale z toho, co všechno se dá vytvořit z obyčejného drátu nebo cínu. Na některých špercích ani nepoznáte, kde drát začíná a kde končí, jak a kudy jej vlastně šperkařka vedla a výsledek je úžasný.

Který prodejce u nás je Vašim favoritem, od kterého byste si vybrala výrobky?

Zde na Potvor.cz je velká řada úžasných kreativních lidí. Obdivuji ELvici, Dalmatinku, Znojmačku, Elkeramiku, Veverku, Dante, Charliee, Bedrunku, z módy Ajulku111, Sidoniedesign, Fufu Design a taky kováře Klabana. Je jich více, ale to bych psala ještě dlouho. :-)

 

Aktivní a cílevědomé Zuzce děkujeme za moc příjemné povídání, které bude určitě obrovskou inspirací pro všechny, kteří s tvořením začínají také úplně sami... :-)

 

 

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele Náušňátka 9.11.2014 21:07:15

Mrkající super, až teďka mi došlo, že to jsi ty :-D

Komentář od uživatele KOMUNIKE 5.11.2014 21:41:13

Dobrý den, velmi mě zaujalo Vaše jméno. Za svobodna jsem se jmenovala stejně-Bělová. Žiji v Brně a pocházím z Lomnice u Tišnova. Odkud prosím pochází Váš muž ?

Komentář od uživatele OLIVKA 27.10.2014 12:15:38

Moc krásná práce,jste úžasně šikovnáLíbající

Komentář od uživatele Jarado 25.10.2014 22:38:58

Jste moc, moc šikovná.

Komentář od uživatele Miloš 24.10.2014 22:22:52

Moc hezká práce.

Komentář od uživatele Karla 24.10.2014 20:08:06

No to je nááádhera....

Komentář od uživatele Jitule 24.10.2014 19:52:04

super!

Komentář od uživatele domca 24.10.2014 18:57:36

No to je moc hezké povídání a šperky jsou nádherné.

Komentář od uživatele znojmačka 24.10.2014 9:56:11

Paní Zuzko- moc děkuji Usmívající se   srdce mi z mého nicku u Vás  radostí poskočilo..

Také obdivuji Vaše šperky a často mě u Vás napadlo, jak je možné něco takto vytvořit a přitom se do toho úplně nezamotat..

Přeji pořád tak krásné a pohodové tvoření a mnoho dalších úspěchů ..

Mrkající

Komentář od uživatele Janine.w 23.10.2014 22:25:55

Prima povídání a opravdu pěkné šperky. Přeji spoustu nápadu k dalšímu tvoření a stále tolerantního muže, který dá přednost spokojené ženě před uklizeným bytem (asi stejně jako u nás) Smějící se

Komentář od uživatele Demie 23.10.2014 9:23:11

Elizabeth, to je úžasné, moc se mi Vaše šperky líbí :-)

Komentář od uživatele MOMKA 23.10.2014 8:38:14

:-) Moc se mi to povídání líbí, Elizabeth, jste úžasně šikovná..

Komentář od uživatele Elizabeth 22.10.2014 15:21:38

Moc všem děkuji.Usmívající se

Komentář od uživatele Leni 22.10.2014 13:15:26

Nádhera! Usmívající se

Komentář od uživatele Venkovský styl 22.10.2014 11:54:51

Krásné šperky - krásná paní Usmívající se

Komentář od uživatele ELvice 22.10.2014 11:53:50

Krajance přeju hodně tvůrčí energie a inspiraceUsmívající se

Komentář od uživatele Ali 22.10.2014 10:31:23

Nádherné šperky! A příjemně pozitivní povídání Usmívající se

 

Komentář od uživatele Gríša 22.10.2014 8:11:52

Krásná práce, prima povídání Usmívající se

Přeji hooooodně spokojených zákazníků a hodně ulovených ryb Smějící se