cz

Historie národa českého v obrazech III.- sada pohlednic

290,- Kč
1 ks
2 dny
Jak zaplatím a kolik je poštovné?
Poštovné:
80,- Kč

Popis

Doprodej - sleva!

"... Zikmund Lucemburský, císař Svaté říše římské, uherský a český král, jest významným panovníkem své doby. V Čechách však nemaje oblibu kvůli Janu Husovi, neb na jeho smrti jest mu připisován podíl. A. Sylvius jej popsal těmito slovy: ,,Bylť Zikmund postavy výřečné, měl oči jasné, čelo prostranné, líce jemně se rdící, bradu dlouhou a hojnou, chtěl duchem velikým všelicos, ale nestále, liboval si v žertech, rád víno pil, po ženách jen hořel, kvapný ke hněvu, snadno dal se udobřiti, více sliboval nežli plnil a klamal častokrát."

Dějiny dosud vypravované nás poučily, jaké úkazy duch národa českého v XV. století vyvodil najevo. Mezitím co v Uhřích tak bouřlivé věci se dály, požívala země česká pod správou Jiřího z Poděbrad úplného pokoje. Když byl povolán k smrtelnému loži krále Ladislava, k němu král promluvil takto: ,, ... tvou věrnost a šlechetnou ctnost již dávno jsem poznal. Tys toho největší původ byl, že mne sobě Čechové za krále vzali... Mněť jest umříti: království v tvé ruce a moci bude." Mluví-li se za našich dob jako o žádoucím cíli člověčenstva o věčném míru, jeví se nám Jiří Poděbradský jako hlasatel myšlenek novodobých, a přesto, jsa znamenitý válečník, byl nenávistníkem válek." (F. Palacký)

,,Věru, smutné a neutěšené byly časy, ve kterých Komenský psal svůj ,,Labyrint světa". Nastalo hromadné stěhování rodin šlechtických i měšťanských do ciziny.
I Jan Amos Komenský opouštěl rodnou zemi, nevědouce, bude-li mu kdy přáno
do ní se zase navrátiti. Málo kdo přispěl ve smutném XVII. století k oslavě jména českého tou měrou, kterou Jan Amos Komenský. Ač mnoho zakusil od lidí zlého, nepřestával přece nikdy milovati lidstvo jako celek a pracovati k povznesení jeho. " (J. Kosina)

Pohlednice mohou být krásným dárkem pro milovníky historie, pro sběratele nebo jen tak si udělejte sami pro sebe radost. 3. sada ze čtyřdílné série obsahuje pohlednice s obrazy připomínajícími naši historii od 15. do 17. století. Tento díl tvoří 36 kusů ručně vyrobených replik pohlednic s obrazy tehdy nejpřednějších malířů J. Mathausera (1846-1917), prof. A. Liebschera (1857-1919), E. Boháče (1867-1940), V. Brožíka (1851-1901), J. Škramlíka (1860-1936), J. Fischera (1869-1936), M. Alše (1852-1913) a J. Čermáka (1830-1878). Pohlednice jsou natištěny na 250 gr kartonu, okraje jsou ručně zdobeny a stínovány. Na zadní straně je stručný popis obrazu a příležitostné razítko. Sadu posílám v dárkovém balení.

Zasílám doporučeně.

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.