cz

Náhrdelník - Nerezový přívěšek se sluníčkem řetízek s paua mušlí

199,- Kč
1 ks
ihned
Jak zaplatím a kolik je poštovné?
Poštovné:
85,- Kč
150,- Kč

Popis

Cena pouze za řetízek se srdíčkem. Naušnice najdete zde .

Řetízek má délku 50cm.

Materiál: nerez, paua mušle

Velikost: délka řetízku 50 cm

Srdíčko má velikost asi 1,3 cm

Jednoduché, lehoučké a přesto zajímavé, jeden z oblíbených druhů přívěšků....

Paua je druhem mušle abalone (Haliotis Iris) z moří Nového Zélandu. Jeho původní obyvatelé, Maorové, ji nazývají „Paua Te Koha a Tangaroa" – Dar mořského boha. Maorská legenda praví, že paua je zvláštní darem od Tangaroa, boha moře.

Nachází se jen na pobřežích Nového Zélandu, kde žije na skalnatém pobřeží, nejlepší mušle paua pocházejí z jižní části vod okolo NZ. Žije v hloubce cca 10 metrů zavěšena na skalnatých výčnělcích. Paua je nejbarevnější mušlí z druhu abalone, žádná jiná mušle na světě nemá tak zářivé a plné barvy. Barevné odstíny mušle paua přecházejí od zeleno růžové, přes purpurově modrou až po zlaté či karmínové tóny. Při natáčení ve světle pod různými úhly mění barvy a proměňuje je v duhu. Svou měňavou hrou barev je tak podobná krystalům opálu.

Paua byla tradičně užívána Maory při tvorbě jejich uměleckých řezeb, zejména očí jejich soch. Červeně zbarvená perleť byla užívána pro oči soch maorských válečníků, které se tak rudě třpytily. Paua má velký význam v maorských tradicích, je nezbytná pro svatební obřady a jiné oslavy.

Dnes se používá paua pro výrobu designových zlatých a stříbrných šperků.

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.